Inklusion - varetagelse af opgaven

Fokus på inklusion i Storkereden

Trivsel:

Alle børns trivsel og udvikling er lige vigtig, og børnenes behov er differentieret i forhold til alder, psykiske og fysiske færdigheder og overskud. Meget kan have indflydelse på barnets formåen og overskud til at kunne, og selvom barnet har tilegnet sig en kompetence, kan det have brug for hjælp til at få sine færdigheder i spil.

I Storkereden er det vores mål, at alle børn får den hjælp og støtte, de har brug for i en given situation. Den lille baby har brug for hjælp til at få dækket sine basale behov og fysisk hjælp til at spise, drikke, blive puttet og tæt kropskontakt. Det lidt ældre barn vil selv, så snart det kan, og her hjælper og støtter vi barnet til at kunne. Det kan være hjælp til tøj, sko, i leg, konflikter, trøst og deltagelse i forskellige aktiviteter.

Nogle børn kan også have brug for psykisk støtte eller fysisk hjælp til at kunne deltage med vennerne i forskellige aktiviteter, såsom gemmeleg, fangeleg, gymnastik i salen, færden i gangarealerne osv. Et barn kan have brug for en voksen ved sin side for at turde deltage, ligesom et andet barn kan have brug for fysisk støtte til at gå/løbe, for at kunne deltage.

I perioder kan et barn være udfordret i forhold til at indgå i inkluderende fællesskaber og så iværksætter vi en fokuseret indsats.

I takt med at barnet bliver ældre, tilegner det sig flere og flere kompetencer og bliver mere og mere selvstændigt. En naturlig og sund proces, som vi stimulerer og understøtter, fra barnet er helt lille til den dag, det stopper i Storkereden.

Konkrete tiltag:

Alle børn i Storkereden tilgodeses ved, at de ansatte på barnets gruppe hver dag har et barn som deres fokusbarn. Et fokusbarn er det barn, den ansatte har særlig opmærksomhed på den dag, og på den måde sikrer vi, at alle børn ofte har tæt kontakt til en voksen på gruppen. Vi tilgodeser også en god indsigt i det enkelte barn, så vi kan sætte ind med den rette omsorg, hjælp og støtte.

Vi fører månedsskema, hvorpå de ansatte skriver deres navn udfor fokusbarnet. I vuggestue-grupperne, er det enkelte barn ofte fokusbarn, og i børnehaven er der lidt længere imellem, da børnegrupperne er større.

I forskellige aktiviteter opdeler vi børnene i mindre grupper. Som udgangspunkt efter alder, men også efter kompetencer for at tilgodese, at det enkelte barn stimuleres ud fra nærmeste udviklingszone.

Indimellem har vi børn i institutionen, som har et intensivt behov at blive understøttet, og hvor vores tiltag og hvor vores tiltag og kompetencer kan være utilstrækkelige. I de tilfælde har vi et tæt samarbejde med Tværfaglig Center for børn og unge (TCBU).