Pædagogisk læreplan Storkereden 2024

Den pædagogiske læreplan udgør rammen og den fælles retning for vores pædagogiske arbejde med børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. Læreplanen er et levende dokument, som kort beskriver vores pædagogiske overvejelser og refleksioner med eksempler, der er retningsgivende for det daglige pædagogiske arbejde.

Rammen for at udarbejde den pædagogiske læreplan er dagtilbudsloven og dens overordnede formålsbestemmelse samt den tilhørende bekendtgørelse. Loven og bekendtgørelsen er udfoldet i publikationen Den styrkede pædagogiske læreplan, Rammer og indhold. Publikationen samler og formidler alle relevante krav til arbejdet med den pædagogiske læreplan og er dermed en forudsætning for at udarbejde den pædagogiske læreplan. Derfor henvises der gennem skabelonen løbende til publikationen.

  • Hvem er vi

    Storkereden er en integreret institution i Bredballe, Vejle Ø. Vi har 8 børnegrupper fordelt med 4 vuggestuegrupper fra 0-2 år og 4 børnehavegrupper fra 3-skolestart. Vi har dagligt åbent fra kl. 06.00-17.00

    Børnene er samlet i ydertiderne fra kl. 06.00 – 7.30 og imellem kl. 16.00 - 17.00

    Vi serverer morgenmad indtil kl. 07.00, formiddagsmad mellem kl. 9.00-9.30, frokost mellem 11.00-12.00 og eftermiddagsmad fra kl. 14.00

    Vi følger børnenes behov for rutiner, mad og søvn og samarbejder med forældrene om individuelle behov med hensyntagen til hele børnegruppens trivsel.

    Hver vuggestuegruppe, som hedder gruppe 1,2,3 og 4 er til ca. 12 børn og 3 voksne. I børnehavegrupperne 5,6,7 og 8 er der ca. 20 børn og 2-3 voksne. Derudover har vi nogle gange studerende som, ud over den 1. praktik, tæller med i personalenormeringen.

    I køkkenet har vi 2 ansatte, som sørger for samtlige måltider. Madplanen lægges hver uge på Aula, hænges på tavlerne og i børnehaveafdelingen, gengivet i billeder på ”madtavlen”. Institutionens principper for måltiderne kan læses på tavlen, på Aula samt på hjemmesiden.

    Vi følger nøje barnets trivsel og udvikling ved blandt andet at benytte os af Vejle kommunes elektroniske måleværktøjer. Vejle kommune stiller elektroniske værktøjer til rådighed: Sprogtrappen 0-2 år, Sprogscreening for 3,4 år - skolestart og derudover Dialog-værktøjet som beskriver barnets trivsel og udvikling med afsæt i de 6 læreplanstemaer, sundhed og trivsel samt venskaber. Vi bruger Dialogværktøjet til de ordinære samtaler.

    Vi tilbyder 6 ordinære forældresamtaler fra start i vuggestuen og til skolestart:

    Vuggestuen: Introsamtale inden for de første 2 uger, Opstartssamtale, trivsel og udvikling indenfor de første 3 måneder samt en afslutnings-/overleveringssamtale i forbindelse medbørnehavestart.

    Børnehaven: Introsamtale, slås sammen med overleveringssamtalen. Opstartssamtale, trivsel og udvikling inden for de første 6 måneder samt en 4,6 års samtale.

    Derudover er vi altid parate til samtaler, hvis der opstår et behov.

    Har vi brug for sparring og rådgivning i forhold til et barns eller en børnegruppes trivsel og udvikling, har vi mulighed for at rekvirere psykolog, talepædagog, pædagogisk rådgiver og socialfaglig rådgiver. Har vi og/eller forældrene brug for sparring vedr. et konkret barn, har vi altid drøftet det sammen og aftalt at vi vil hente sparring. Forældrene inviteres altid med. Vi ved meget om børns generelle trivsel og udvikling, og forældrene ved mest om eget barn og spiller en vigtigt rolle i samarbejdet om barnets positive trivsel og udvikling.

    Vi har en velfungerende forældrebestyrelse, og alle forældre inviteres altid til at komme med punkter til dagsordenen. Vi er åbne og modtagelige for feedback og opfordrer altid til, at forælder får sagt til og fra, hvis de oplever noget i hverdagen som undrer, støder eller som de finder særligt godt i Storkereden. 

    Vi er meget optaget af det enkelte barns samt hele børnegruppens trivsel og udvikling, og for os er de voksnes nærvær og nærhed i relationer med børnene meget vigtig. Institutionen er børnenes værested, og vi ønsker at alle voksne, der færdes i institutionen, viser respekt, omsorg og empati for alle børn, både i enkelt- og gruppesituationer.

  • Pædagogisk grundlag

    I Storkereden har vi en tydelig Rød tråd i pædagogisk praksis.

    Vi har udfærdiget Aktionslæringskort, der beskriver og anviser pædagogisk praksis i forskellige situationer og aktiviteter.

    Aktionslæringskortene er tilgængelige, således at forældrene kan følge med i, hvorfor vi handler, som vi gør og om vi handler, som vi skriver.

    Vi har kontinuerligt fokus på 1 -3 Aktionslæringskort, hvorefter de evalueres på et personalemøde.

    Vi har forskellige politikker og retningslinjer, som også danner grundlag i daglig praksis

  • Børnesyn, Dannelse og børneperspektiv, Leg, Læring og Børnefællesskaber

    Børnesyn:

    Vores pædagogiske grundsyn er: ”Alle børn vil, hvis de kan”. Det betyder, at alle børn er sikret en særlig opmærksomhed og mødes med forskellige pædagogiske tilgange. Hver dag har alle medarbejdere i gruppen fokus på hver deres barn. Næste dag har vi hver især fokus på et andet barn i gruppen, indtil vi når alle børnene rundt. Så starter vi forfra igen. De voksne bruger lidt ekstra tid på fokusbarnet i løbet af dagen og inviterer barnet til at sidde ved siden af, holde hånd, pusle, putte og lign. Det sikrer et godt samspil med barnet i mange forskellige situationer og relationer og vi opnår bred viden om barnet og hele børnegruppen.

    Dannelse og børneperspektiv:

    Vi er bevidste om at det sker i en proces i et anerkendende samspil med andre. Vi møder alle med respekt og interesse og justerer os efter børnenes optagethed og inddrager dem som aktive medspillere.

    Leg:

    I den rammesatte leg tager vi ansvar for legen og rammesætter spillereglerne. Vi har fokus på relationer og fælles opmærksomhed og hjælper børnene med at skabe overblik i legen for at tilgodese ny erfaring, som børnene kan bruge i den selvorganiserede leg.

    Læring:

    Vi har fokus på processen frem for produktet og: ”At øvelse gør mester”. Vi stiller krav og forventninger på en måde, der får børnene til at vokse og udvikle selvstændighed, uden de føler sig pressede. Vi er opmærksomme på, at udvikling og læring skal ske i samspil med andre, samtidig med at vi er trygge autoriteter, som børnene har tillid til så de tør Wobble (slingre) og nærmeste udviklingszone udfordres.

    Børnefællesskaber:

    Vores pædagogiske grundsyn er, at alle børn har ret til at deltage i sociale fælleskaber og få mulighed for at indgå i og udvikle positive sociale relationer til børn og voksne. Vi har fokus på kompetencer og anerkender barnets personlighed. Vi iværksætter inkluderende tiltag og aktiviteter med afsæt i vores moppepolitik og værdigrundlag. Vi inddrager forældrene som vigtige aktører i alle børns trivsel og forventer, at alle voksne der har sin gang i Storkereden, møder børnene anerkendende så de føler sig set og hørt. Vi opfordrer forældrene til at deltage i sociale arrangementer, arrangere legeaftaler på tværs af børnegrupperne og sammen med sit barn interessere sig for øvrige børn, eksempelvis når der kigges billeder og udstilling af aktiviteter.

  • Pædagogisk læringsmiljø

    Vi har fokus på, at der er et rigt sprogligt miljø, hvor vi laver sproglige aktiviteter og sætter ord på følelser, handlinger og oplevelser. Vi guider børnene i at bruge sproget i leg og konflikt. Vi samtaler med børnene og inviterer til dialog. Vi er lydhøre og imødekommende over for børnenes henvendelser og udsagn.

    Vi sikrer pædagogisk afsæt i rutiner via vores Aktionslæringskort der beskriver mål for børnene og mål for personalet. Vi har aldersopdelte aktiviteter og særligt tilrettelagte aktiviteter til børn, som har brug for en særlig understøttende indsats.

  • Samarbejde med forældre om børns læring

    Vi er i daglig dialog med forældrene og opmærksomme på, hvornår noget er en garderobesnak kontra en formel samtale.

    Forældresamtaler, sommerfest, valg til bestyrelsen, bedsteforældredag og forældrekaffe.

    Infotavler, sms service og nyhedsbreve, bestyrelsesmøder, sommerfest og julearrangement er tiltag, der understøtter det formelle og uformelle samarbejde. Vi vægter og oplever selv, at vi har et rigtig godt forældresamarbejde.

  • Børn i udsatte positioner

    Vi tilstræber at planlægge og gennemføre aktiviteter således at alle børn oplever, de er deltagende både i fælleskabet og aktiviteten og derved forebygge, at børn kommer i udsatte positioner.

    Vi arbejder med ”Fokusbarn” for at sikre, at alle børn får en særlig opmærksomhed samt sikre et godt samspil barn voksen imellem i mange forskellige situationer og relationer.

    Vi har en fuldtidsansat AKT pædagog (Adfærd, Kontakt og Trivsel), der har bred viden omkring aktiviteter og tiltag, der understøtter børns trivsel og udvikling.

    Har et barn eller en børnegruppe brug for en særlig indsats, udarbejdes der pædagogiske handleplaner, der beskriver, hvordan de voksne understøtter en udvikling. Vi involverer forældrene som vigtige samarbejdspartnere og aktører i forhold til at understøtte barnets eller en børnegruppes trivsel.

    Vi har et tæt samarbejde med TCBU (Tværfaglig Center for Børn og Unge).

    • Pædagogisk Rådgiver: Er tilknyttet Storkereden og kommer jævnligt og yder, ved behov pædagogisk sparring og vejledning i forhold til et enkelt barn eller en børnegruppe. Kan også deltage i forældresamtaler og eventuelt komme på hjemmebesøg.
    • Socialfaglig Rådgiver: Er tilknyttet Storkereden og kommer jævnligt og yder, ved behov, socialfaglig sparring og vejledning samt kan medvirke til at kontakte andre samarbejdspartnere både i og uden for kommunen. Kan også deltage i forældresamtaler og eventuelt komme på hjemmebesøg.
    • Talehørekonsulent, psykolog og fysioterapeut: Er tilknyttet Storkereden og deltager ved behov, i forældremøder, observationer mm, i forhold til et enkelt barn eller en børnegruppe.
  • Sammenhæng til børnehaveklassen

    Vi tager udgangspunkt i det enkelte barn og dets behov samt nærmeste udviklingszone, under hensyntagen til barnets fortsatte trivsel.

    Vi har et formaliseret samarbejde med to distrikt skoler, Kirkebakkeskolen og Hældagerskolen.

    Langt de fleste børn i Storkereden indskrives på Hældagerskolen.

    Vi har, i samarbejde med de to skoler samt øvrige institutioner i Bredballe, udarbejdet folderen ”Den gode overgang”.

    I folderen beskrives de færdigheder og kompetencer, der er gode at arbejde med i børnehaven i året inden skolestart og i tiden lige efter skolestart. Det er et arbejde, der både skal foregå i børnehaven, i hjemmet og i skolen.

    Materialet tager afsæt i 8 kompetencer:

    • Relationer
    • Robusthed og mod
    • Sociale spilleregler
    • Forandringsparathed
    • Selvkontrol og fokus
    • Udtrykke følelser
    • Sprog
    • Selvhjulpenhed

    Forvaltningen beslutter hvert år overgangstemaet, som er gældende for samtlige skoler og dagtilbud i Vejle.

    Det pædagogiske personale fra områdets børnehaver og folkeskoler mødes og planlægger årets aktiviteter, besøgsdage mm.

    Øvrige skoler, eksempelvis en privatskole, besøger vi sammen med barnet inden skolestart.

    Året inden skolestart, inviterer vi skolebørnene på koloni fra onsdag til fredag. Det styrker det sociale fællesskab på tværs af grupperne, hvilket er børnene til gavn, når de starter i nye gruppesammenhænge i skolen.

  • Inddragelse af lokalsamfundet

    Vi gør meget brug af nærmiljøet og børn og voksne færdes ofte i skoven. Vi bruger boligforeningens og Grundejerforeningens legepladser og grønne områder.

    Vi går ture i nærmiljøet og ser, hvor børnene bor.

    Vi deltager i Kirkens julegudstjeneste eller andre arrangementer.

    Vi øver trafiksikkerhed.

    Vi gør brug af Børnelandbrugets tilbud (Daginstitution Troldebakken).

    Vi bruger Kommunens Naturvejleder i forhold til at udforske dyr og planter i nærmiljøet.

  • Arbejdet med det fysiske, psykiske og æstetiske børnemiljø

    Vi lægger stor vægt på at vedligeholde de fysiske rammer, således de er hyggelige, imødekommende og inspirerende og understøtter det psykiske børne- og voksenmiljø.

    Vi inddrager børn og forældre som vigtige aktører i at Storkereden skal være et rart sted at være for alle, både fysisk og psykisk.

    Vi indretter fleksibelt, således at rummene altid afspejler den aktuelle børnegruppes behov for inspiration, leg og læring.

    Vi deler ofte børnene i mindre grupper efter alder og/eller aktivitet også på tværs af grupper.

    Vi udstiller foto af børnenes leg og aktiviteter, som inspirerer til nye ideer og samtaler børn/børn og børn/voksne imellem.