De seks læreplanstemaer
Den pædagogiske læreplan udarbejdes med udgangspunkt i det fælles pædagogiske grundlag samt de seks læreplanstemaer og de tilhørende pædagogiske mål for sammenhængen mellem det pædagogiske læringsmiljø og børns læring. De pædagogiske mål er nationalt bestemt.
De pædagogiske mål og vores praksis
-
Alsidig personlig udvikling
Pædagogiske mål for læreplanstemaet:
- Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn udfolder, udforsker og erfarer sig selv og hinanden på både kendte og nye måder og får tillid til egne potentialer. Dette skal ske på tværs af blandt andet alder, køn samt social og kulturel baggrund.
- Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte samspil og tilknytning mellem børn og det pædagogiske personale og børn imellem. Det skal være præget af omsorg, tryghed og nysgerrighed, så alle børn udvikler engagement, livsduelighed, gåpåmod og kompetencer til deltagelse i fællesskaber. Dette gælder også i situationer, der kræver fordybelse, vedholdenhed og prioritering.
Hvordan understøtter Storkeredens pædagogiske læringsmiljø børnenes alsidige personlige udvikling?
Vi tager afsæt i en anerkendende tilgang, med fokus på det barnet kan og dets udviklingspotentiale, således barnet oplever troen på sig selv og ser sig selv som værende unik.
Vi tager afsæt i ”at alle børn vil hvis de kan”!
Det er i relationen mellem barnet og voksne og / eller andre børn, at barnet føler sig set, værdsat og anerkendt. ”Den som ser mig og bekræfter mig …….. er interesseret i mig”. ”Den som er interesseret i mig …….. bliver interessant for mig”
Vi er garanter for en samværsform, hvor vi i mødet med barnet er opmuntrende og anerkende og har positive forventninger og reaktioner, ex. ved at give tilbud frem for forbud. Vi påtager os ansvaret for den gode stemning.
Vi indgår i samspil, hvor barnet kan få en oplevelse af at blive set og hørt, ex. ved at kunne komme med forslag til aktiviteter, fortælle hvad det ser og oplever, hvad det kan lide og ikke lide mm.
Vi tilrettelægger læringsrum der tager afsæt i barnets ressourcer og potentiale og opmuntrer barnet til at udforske omverdenen, tage initiativer, være medbestemmende mm.
Eksempel i børnehaven:
Under gruppens samling inviteres børnene til at fortælle om, hvad de har oplevet og til at komme med forslag til lege og aktiviteter. Vega har været i svømmehallen og været vild med at rutsje ned i vandet, men kunne ikke lide at få hovedet under vand. Vegas fortælling ansporede til dialog med alle børnene om deres oplevelser i svømmehal og swimmingpool.
Efterfølgende foreslog Sofus, at vi skulle lave yoga og kort efter var hele gruppen i gang med at lave yoga sammen.
-
Social udvikling
Pædagogiske mål for læreplanstemaet:
- Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn trives og indgår i sociale fællesskaber, og at alle børn udvikler empati og relationer.
- Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte fællesskaber, hvor forskellighed ses som en ressource, og som bidrager til demokratisk dannelse.
Hvordan understøtter Storkeredens pædagogiske læringsmiljø børnenes sociale udvikling?
Vi tilgodeser, at børnene inddrages og opmuntres til at være aktive deltagere i fællesskabet og samarbejdet. Vi stimulerer evnen til at interessere sig og gøre noget for andre bl.a. ved at være inddraget i demokratiske beslutningsprocesser.
Vi tilrettelægger aktiviteter, hvor børnene skal lege, samarbejde og løse opgaver i fællesskab og hvor opgaven kun kan lykkes, hvis vi samarbejder.
Vi giver børnene mulighed for at komme med forslag til løsninger på problemer og konflikter og drager omsorg for de involverede.
Vi har en anerkendende omgangstone, hvor børnene hjælpes til at forstå andres behov og opmuntres til at vise omsorg og tage hensyn til hinanden. Vi opfordrer til og italesætter børnenes omsorg og hjælpsomhed over for hinanden.
Eksempel i børnehaven:
Tre børn vil bygge et højt tårn af magneter.
De skiftes til at sætte magneter på og da tårnet er så højt, at de ikke kan nå at sætte flere på, henter et barn en taburet, så et andet barn, der tør, kan stille sig op på den. Dermed bygges tårnet højere, ved at to børn rækker magneter op til barnet, som så kan sætte dem på.
-
Kommunikation og sprog
Pædagogiske mål for læreplanstemaet:
- Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn udvikler sprog, der bidrager til, at børnene kan forstå sig selv, hinanden og deres omverden.
- Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn opnår erfaringer med at kommunikere og sprogliggøre tanker, behov og ideer, som børnene kan anvende i sociale fællesskaber.
Hvordan understøtter Storkeredens pædagogiske læringsmiljø børnenes kommunikation og sprog?
Vi tilgodeser, at børnene får mulighed for at udvikle deres sprog og kommunikative kreativitet for at styrke den personlige, kognitive og sociale udvikling. Vi giver barnet tid til at fortælle og vi er aktive lyttere. Vi samtaler om det, vi ser, laver og oplever sammen.
Vi skaber situationer, hvor børnene kan tale sammen med andre og i ro kan udtrykke sig og opleve sig lyttet til.
Vi laver aktiviteter, der pirrer nysgerrigheden og interessen for tegn, symboler, bogstaver og tal samt forskellige udtryksformer, ex. bøger, kropssprog, billedsprog, drama, sang osv.
Vi synger, har dialogisk læsning, læser eventyr, vi rimer og remser, digter og fortæller hinanden historier.
Eksempel i vuggestuen:
Vi har samling inden formiddagsmaden.
Den voksne tager kassen med portrætter ned fra hylden og gør klar til, at børn og voksne skal synge ”god morgen alle sammen, så er vi her igen”. Derefter trækkes et tilfældigt portræt op af kassen og alle børnene venter forventningsfuldt på, om det skulle være et af dem selv.
Det første billede er af Sofus og han klapper stolt sig selv på brystet og siger, det er mig og holder sit billede, mens vi sammen synger ”Sofus, Sofus …………. Siger hej, mens vi klapper.
Derefter spises formiddagsmaden, mens den voksne fortæller og er i dialog med børnene om, hvad de efterfølgende skal. Der sættes billeder på tavlen af børn og voksen, som skal være sammen og alle børn følger interesseret og nysgerrigt med. Sofus klapper på sig selv og fortæller stolt, mens han peger på sit billede på tavlen, at han skal male i dag.
-
Krop, sanser og bevægelse
Pædagogiske mål for læreplanstemaet:
- Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn udforsker og eksperimenterer med mange forskellige måder at bruge kroppen på.
- Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn oplever krops- og bevægelsesglæde både i ro og i aktivitet, så børnene bliver fortrolige med deres krop, herunder kropslige fornemmelser, kroppens funktioner, sanser og forskellige former for bevægelse.
Hvordan understøtter Storkeredens pædagogiske læringsmiljø, at børnene får mangeartede oplevelser med krop, sanser og bevægelse?
Vi tilgodeser, at børnene oplever glæden ved at være i bevægelse samtidig med, at de tilegner sig mange forskellige erfaringer med at bruge kroppen. ”Børn bliver motiveret af motiverede og aktive voksne”.
Vi planlægger aktiviteter, der inspirerer til fysisk udfoldelse, ex. løbehold, boldspil, Rend og Hop med Oliver/Ida, skovture på ujævn terræn mm.
Vi sørger for aktiviteter, hvor kroppen skal bruges på forskellig måde, ex. løbe, rulle, hoppe, hinke, slå kolbøtter mm. Garderoben er også et øverum for af- og påklædning.
Vi sørger for at børnene får kendskab til egen krop og dens funktion, ex rytmik og gymnastik. Ved ”Børn masserer børn” taler vi om, hvordan man passer på sin egen krop. Barnet skal give tilsagn om berøring/massage og har ret til at sige fra.
Eksempel i vuggestuen:
I dag skal en børnegruppe have gymnastik. Vega ved, hun skal med og hun er spændt på, hvad de finder på i dag. Da den voksne åbner skabet til de forskellige redskaber, peger Vega begejstret på faldskærmen og hopper at glæde og forventning.
Den voksne følger Vegas spor og tager faldskærmen ud, mens hun siger til hende, at det var et super godt forslag.
Alle hjælpes ad med at få faldskærmen til at komme højt op i luften og når den er højest, skynder de sig alle ind under den og sætter sig på gulvet og venter, mens faldskærmen stille falder ned over dem. Sammen sidder de under faldskærmen og sanser stemningen, taler om farverne og Vega fortæller stolt, at hun en gang har set en ægte regnbue.
-
Natur, udeliv og science
Pædagogiske mål for læreplanstemaet:
- Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn får konkrete erfaringer med naturen, som udvikler deres nysgerrighed og lyst til at udforske naturen, som giver børnene mulighed for at opleve menneskets forbundenhed med naturen, og som giver børnene en begyndende forståelse for betydningen af en bæredygtig udvikling.
- Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn aktivt observerer og undersøger naturfænomener i deres omverden, så børnene får erfaringer med at genkende og udtrykke sig om årsag, virkning og sammenhænge, herunder en begyndende matematisk opmærksomhed.
Hvordan understøtter Storkeredens pædagogiske læringsmiljø, at børnene gør sig erfaringer med natur, udeliv og science?
Vi tilgodeser, at børnene tilegner sig mange forskellige erfaringer med natur, naturfænomener og miljø. Vi tager ud i naturen med tid til fordybelse i ex vækster, dyr, vand, sand, mudder, ild mm., samt følge naturens skifte ifølge årstiderne.
Vi ser efter spor af dyr, ekskrementer og afgnavede grene, dyreveksler mm. Vi finder smådyr, smager på det spiselige og taler om, hvad man må spise og hvad man ikke må spise.
Vi arbejder med Science, hvor der arbejdes med vægt, form og antal og diverse forsøg. ”Hvad sker der, når man sætter en klemme på et grønt blad…….. kommer der saft ud eller krøller det”?
Vi samler og bruger naturmaterialerne til leg og dekoration. Vi snitter i en pind, saver i en gren, presser blomster mm.
Eksempel i børnehaven:
Det har sneet den sidste tid og børnene er meget optaget af, at sneen smelter og bliver til vand. Vi samler sne ude og tager det med ind og studerer, hvor meget det fylder i baljen. Når sneen er smeltet og blevet til vand, måler vi, hvor meget vandet fylder i forhold til, da det var sne.
Sofus synes godt nok at det er forunderligt, at så meget sne ikke fylder mere, når det bliver til vand. Han er blevet nysgerrig og følger interesseret og spændt med, når de efterfølgende eksperimenterer med, om sneen smelter hurtigere, hvis det kommer i vand, koldt eller varmt.
Da de er færdige, har Sofus fået lyst til at eksperimentere med mere og andet og han bruger sin ny viden i den efterfølgende leg.
-
Kultur, æstetik og fælleskab
Pædagogiske mål for læreplanstemaet:
- Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn indgår i ligeværdige og forskellige former for fællesskaber, hvor de oplever egne og andres kulturelle baggrunde, normer, traditioner og værdier.
- Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn får mange forskellige kulturelle oplevelser, både som tilskuere og aktive deltagere, som stimulerer børnenes engagement, fantasi, kreativitet og nysgerrighed, og at børnene får erfaringer med at anvende forskellige materialer, redskaber og medier.
Hvordan understøtter Storkeredens pædagogiske læringsmiljø udviklingen af børnenes krop, sanser og bevægelse?
Vi tilgodeser, at børnene kan eksperimentere, øve sig og afprøve et bredt spekter af kulturelle udtryksformer samt tilegne sig viden om dansk kultur, danske og udenlandske traditioner og øve sig i at respektere og anerkende hinanden og vores forskellighed.
Vi laver forløb, hvor det kreative element vægtes højt og der kan eksperimenteres med forskellige farver, former og materialer. Vi laver fælles udsmykninger, hvor vi italesætter hinandens bidrag med respekt.
Vi laver aktiviteter, der giver erfaringer med et bredt spekter af kulturelle udtryksformer både via egen kunnen eller udefra kommende kunstnere.
Vi inddrager børnenes egne kulturskabende aktiviteter, ex. tegne og male noget fra et eventyr, digte eventyr, synge, lave musik mm.
Eksempel fra vuggestuen:
I dag skal Vega være med til at male – hun elsker at male og at mærke malingen mellem fingrene. Den voksne fortæller, at de skal male en kylling samtidig med, at hun viser børnene et billede af en kylling. De taler om, hvilken farve den har, om den har ben og hvor mange, at den har et næb og to øjne. Vega følger spændt med, men kan næsten ikke vente til malingen kommer på bordet.
Endelig – Vegas øjne fanger den pink farve og peger på den og siger den, den. Den voksne dypper en pensel i farven og giver den til Vega, som straks går i gang med at male sin paptallerken, som engang skal blive til en fin kylling. Vega bliver optaget af mange forskellige farver og da hun har fået godt med maling på tallerkenen, lægger hun penslen fra sig og bruger fingrene. Hun sanser konsistensen og fører også lige hånden op til læberne, for det ser så lækkert ud.
Så har Vega fået nok og vil ned fra bordet. Senere hjælper den voksne Vega med at sætte ben, øjne og næb på hendes kylling og sammen hænger de den op i vinduet i en snor og skriver Vegas navn på den.
-
Evalueringskultur
I Storkereden har vi systematiseret vores evaluering i et Aktionslæringskort
Mål for børnene:
- Pædagogisk læringsmål
- Udvikling og læring i samspil med andre
- Deltagelsesmuligheder – medbestemmelse og inddragelse
- Indgå i dialog og samtaler
- Legende tilgang og mulighed for at øve sig
Evalueringsspørgsmål til pædagogisk praksis
- Hvordan blev læringsmålet tydeligt for børnene?
- Hvordan skabte vi mulighed for samspil mellem børnene?
- Hvordan tilgodeså vi alle børns mulighed for deltagelse og medindflydelse?
- Hvordan kommunikerede vi til og med børnene?
- Hvor meget fyldte disciplinering?